Paszteciki drożdżowe Babcigramolki :

Po mimo mojej awersji do pieczenia – czasem nie sposób tego uniknąć .

Ciastaciasto drożdżowepasztecikiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 161 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 paczuszki suszonych drożdży ( ok. 4 - 5 dag świeżych )
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 żółtko do posmarowania pasztecików
  • 12 czubatych łyżeczek farszu ( mięso gotowane doprawione podsmażona cebulką , majerankiem , natka pietruszki, solą i pieprzem )

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wymieszać składniki ciasta ( drożdże wsypać do mąki bez rozrabiania. Ciasto rozwałkować pokroić na 12 kwadratów . Na każdym rozłożyć farsz. Zlepić pasztecik i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( zlepieniem do dołu ) .Pozostawić pod przykryciem 30 minut .Posmarować je z wierzchu rozbełtanym żółtkiem .
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec paszteciki ok. 20 minut aż będą złociste ( sprawdzić patyczkiem do ciasta czy już jest dostatecznie wypieczone ) .
  • Podawać z czystym czerwonym barszczem ( bulionem , czysta pomidorową , grzybową ).
  • Te paszteciki nie smakują jak klasyczne drożdżowe – bardziej smakiem ciasto przypomina to na pizzę .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy