Paszteciki drożdżowe Babcigramolki :

Po mimo mojej awersji do pieczenia – czasem nie sposób tego uniknąć .

Dodany przez:

Paszteciki drożdżowe Babcigramolki :

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 paczuszki suszonych drożdży ( ok. 4 - 5 dag świeżych )
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 żółtko do posmarowania pasztecików
  • 12 czubatych łyżeczek farszu ( mięso gotowane doprawione podsmażona cebulką , majerankiem , natka pietruszki, solą i pieprzem )

Przygotowanie

  1. Wymieszać składniki ciasta ( drożdże wsypać do mąki bez rozrabiania. Ciasto rozwałkować pokroić na 12 kwadratów . Na każdym rozłożyć farsz. Zlepić pasztecik i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( zlepieniem do dołu ) .Pozostawić pod przykryciem 30 minut .Posmarować je z wierzchu rozbełtanym żółtkiem .
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec paszteciki ok. 20 minut aż będą złociste ( sprawdzić patyczkiem do ciasta czy już jest dostatecznie wypieczone ) .
  3. Podawać z czystym czerwonym barszczem ( bulionem , czysta pomidorową , grzybową ).
  4. Te paszteciki nie smakują jak klasyczne drożdżowe – bardziej smakiem ciasto przypomina to na pizzę .
wypieki przekąski obiad przekąska ciasto drożdżowe paszteciki dodatki do zup
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze