Pasticcio

Przepyszna zapiekanka rodem z Grecji. Bardzo szybka, pożywna i przede wszystkim smaczna.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 600g mięsa mielonego (ja daję zawsze drobiowe, ale może być wieprzowe)
  • 350-400g makaronu penne
  • 1 duża cebula (mielę ją razem z mięsem)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 duża szczypta pieprzu cayenne
  • 1 słoiczek sosu słodko-kwaśnego np.Łowicza
  • ser feta (opcjonalnie)
  • sól (dość dużo)
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 300g sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu (najważniejszy składnik, nie wolno go pominąć)

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy zmielone mięso na oliwie, solimy i pieprzymy, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i połowę cynamonu. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy koncentrat pomidorowy, resztę cynamonu, pieprz cayenne i słoiczek sosu, dusimy wszystko razem.
  2. Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie al dente. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy połowę makaronu, na nim układamy farsz i przykrywamy makaronem. Całość posypujemy serem żółtym i układamy na nim pokrojonego w plastry pomidora. Zapiekamy w piekarniku ok.35min w temp.200st.
  3. Danie można przygotować również bez sosu (dodajemy wtedy 3 marchewki posiekane) ale wychodzi wtedy (jak dla mnie) za suche. Dlatego ja dodaję ten sos i jest idealne.
  4. Zamiast sera żółtego na wierzchu w oryginale jest sos beszamelowy. Jednak ja za nim nie przepadam i staram się go nie używać.
  5. Na zdjęciu zapiekanka jest dodatkowo z serem feta.
  6. Smacznego!!
mięso obiad kolacja zapiekanka kuchnia grecka drób pasticcio
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze