Pyszna pasta do pieczywa (najlepiej smakuje z ciemnym chlebem)
Składniki:
1 opakowanie zielonej soczewicy
2 czerwone papryki
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
Pasta z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą, lekko osolić i gotować na małym ogniu do miękkości (ok 20-25 minut) mieszając od czasu do czasu.
Papryki przeciąć na pół, oczyścić z nasion, piec w piekarniku ogranym do 200 stopni ok. 15-20 minut (aż zaczną się rumienić). Po upieczeniu przełożyć gorące do woreczka foliowego lub szczelnego pojemnika (dzięki temu skórka łatwo odejdzie). Następnie obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę, gdy się zeszkli wycisnąć czosnek, dodać zioła prowansalskie.
Ugotowaną soczewicę odcedzić, ostudzić i zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem na papkę. Dodać paprykę i podsmażoną cebulę z czosnkiem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ew. jeszcze raz ziołami.
Jeśli pasta wyjdzie za gęsta można dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
Podawać z ciemnym pieczywem, nadaje się też jako farsz do naleśników i tortilli.