Pasta z soczewicy

Ocena:

4.46 (177)

  • 40 min.
  • dla 1 osoby
Pyszna pasta do pieczywa (najlepiej smakuje z ciemnym chlebem)

Składniki:

  • 1 opakowanie zielonej soczewicy
  • 2 czerwone papryki
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Pasta z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą, lekko osolić i gotować na małym ogniu do miękkości (ok 20-25 minut) mieszając od czasu do czasu.
  • Papryki przeciąć na pół, oczyścić z nasion, piec w piekarniku ogranym do 200 stopni ok. 15-20 minut (aż zaczną się rumienić). Po upieczeniu przełożyć gorące do woreczka foliowego lub szczelnego pojemnika (dzięki temu skórka łatwo odejdzie). Następnie obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę.
  • Na patelni podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę, gdy się zeszkli wycisnąć czosnek, dodać zioła prowansalskie.
  • Ugotowaną soczewicę odcedzić, ostudzić i zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem na papkę. Dodać paprykę i podsmażoną cebulę z czosnkiem.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ew. jeszcze raz ziołami.
  • Jeśli pasta wyjdzie za gęsta można dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Podawać z ciemnym pieczywem, nadaje się też jako farsz do naleśników i tortilli.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne