Zdjęcia: Artur Rogalski wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska
4.51 (165)
Kuchnia gruzińska to bogactwo kolorów i smaków. Królują w niej bakłażan i granat. Na bazie tych dwóch składników oraz aromatycznych przypraw możemy przygotować pastę z bakłażanów - gruziński kawior.
czosnek 3 ząbki
bakłażan 800 g
olej słonecznikowy 60 ml
natka pietruszki 3 gałązki
koperek 3 gałązki
kolendra 3 gałązki
bazylia 3 gałązki
granat 0.5 szt.
sól 5 g
papryka w proszku 3 g
pieprz 3 g
Bakłażany opiekamy w piekarniku aż zmiękną, a skórka się zwęgli. Z ostudzonych bakłażanów zdejmujemy skórkę, miąższ drobno siekamy.
Obrane ząbki czosnku drobno siekamy, rozcieramy i dodajemy do bakłażanów. Masę doprawiamy olejem, drobno posiekaną zieleniną, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Przekładamy do miseczki, posypujemy pestkami granatu lub wyciskamy z nich sok i polewamy kawior. Podajemy ze świeżym chlebem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
Porady
Kuchnia gruzińska: w kuchni gruzińskiej bakłażany przyrządza się na wiele sposobów. Są smażone, duszone, zapiekane w piekarnikach i piecach, opiekane na rożnie. Robi się z nich przetwory, czyli suszy, kisi, marynuje i zasala. Oprócz kawioru powstają rozmaite ragoût. Za najsmaczniejsze uważane są owoce młode, z niewielką ilością nasion lub w ogóle ich pozbawione. Prawie nie mają goryczki, nie wymagają solenia i płukania przed dodawaniem do potraw.