Pasta śledziowa z orzeszkami piniowymi

Prosty pomysł na solonego śledzia:)

majonezpasta rybnaPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.45 z 160 głosów)

Składniki:

  • 3 płaty śledzia solonego(typu Matjas)
  • 2 łyżki majonezu (Pomorski)
  • garść listków zielonej pietruszki
  • garść orzeszków piniowych
  • 1 cebulka czerwona
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Płaty śledziowe opłukać, osuszyć. Można też zamoczyć na dwie godz. lub na całą noc w mleku- jeżeli są wyjątkowo słone.
  • Pokroić filety na kawałki, włożyć do miski, dodać listki pietruszki oraz orzeszki i majonez. Wszystko zmiksować blenderem- jak kto lubi- na gładką masę lub na mniejszych obrotach, tak by "nie rozdrobnić składników do końca":) Dodać do smaku pieprz. Wymieszać, przełożyć do mniejszej miseczki, dodać drobniutko pokrojoną cebulę i trochę orzeszków. Podawać na śniadanie lub kolację z ulubionym białym pieczywem. Nie potrafię określić ilości porcji- 1 miseczka na kilka bułek wystarczy- pasta w smaku jest bardzo wyrazista.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: