Pasta śledziowa z orzeszkami piniowymi

Prosty pomysł na solonego śledzia:)

Dodany przez:

Pasta śledziowa z orzeszkami piniowymi

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 3 płaty śledzia solonego(typu Matjas)
  • 2 łyżki majonezu (Pomorski)
  • garść listków zielonej pietruszki
  • garść orzeszków piniowych
  • 1 cebulka czerwona
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe opłukać, osuszyć. Można też zamoczyć na dwie godz. lub na całą noc w mleku- jeżeli są wyjątkowo słone.
  2. Pokroić filety na kawałki, włożyć do miski, dodać listki pietruszki oraz orzeszki i majonez. Wszystko zmiksować blenderem- jak kto lubi- na gładką masę lub na mniejszych obrotach, tak by "nie rozdrobnić składników do końca":) Dodać do smaku pieprz. Wymieszać, przełożyć do mniejszej miseczki, dodać drobniutko pokrojoną cebulę i trochę orzeszków. Podawać na śniadanie lub kolację z ulubionym białym pieczywem. Nie potrafię określić ilości porcji- 1 miseczka na kilka bułek wystarczy- pasta w smaku jest bardzo wyrazista.
Śniadanie ryby obiad przekąska kolacja majonez sledz pasta rybna orzeszki piniowe pasta śledziowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze