Pasta z żółtego sera

Ocena:

4.46 (177)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
Taką pastę pamiętam dobrze z czasów kryzysu. Kiedy o wędlinę było trudno...

Składniki:

  • 20 dkg żółtego, ostrego sera (np. Tylżycki).
  • 3-5 łyżek gęstego majonezu.
  • 1 czerwona papryka słodka.
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej.
  • ew. posiekany szczypiorek cienki.
  • ew. pieprz mielony, sól, chili

Pasta z żółtego sera - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ...często robiło się ją do kanapek na imprezach i nie tylko...
  • Ser zetrzeć na tarce jarzynowej - grubość wybierzcie sami, ja lubię drobno starty. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, małą foremką do ciastek wyciąć kilka np. gwiazdek albo innych kształtów do ozdoby kanapek. Resztę miąższu pokroić w drobną kosteczkę, dodać do sera. Dołożyć majonez, oprószyć papryką mieloną i dokładnie wymieszać. Teraz należy spróbować ponieważ jeśli weźmiemy ostry ser i majonez to nie musimy już doprawiać, ale w innym przypadku przyda się coś do smaku - sól, pieprz albo chili. Taka pasta najlepiej smakuje na ciemnym razowym chlebie, posypana posiekanym szczypiorkiem. Możemy ozdobić kanapki wyciętymi paprykowymi motywami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne