Pascha wegańska

Robiliście kiedyś paschę? A do tego wegańską? Najwyższa pora spróbować! Jest pyszna, pachnie migdałami i pomarańczami.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 25 dag nerkowców
  • 25 dag migdałów bez skórki
  • 375 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 pomarańcze (skórka z jednej pomarańczy + 1 łyżka soku), druga do przystrojenia
  • skórka z limonki + sok z połowy
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • garść orzechów laskowych
  • laska wanilii, wydobyte nasiona
  • 8 dag białej czekolady, stopionej
  • połówki orzechów włoskich
  • kiwi
  • kwiatki jadalne

Przygotowanie

  1. Nerkowce i migdały moczymy kilka godzin w mleku migdałowym. Osączamy (mleko możemy wypić lub dodać do koktajli czy kawy). Masę orzechową przekładamy do misy blendera i dokładnie miksujemy na gładką masę.
  2. Przekładamy na gęstą lub kilkakrotnie złożoną gazę lub lnianą ściereczkę i dokładnie odciskamy jak najwięcej płynu. Dolewamy syrop, dodajemy żurawinę, wanilię, orzechy laskowe, skórki i soki z limonki i pomarańczy oraz stopioną białą czekoladę. Dokładnie mieszamy.
  3. Dno wysokiej doniczki wykładamy gazą, przekładamy masę i dokładnie dociskamy. Wstawiamy na godzinę do zamrażarki a później przenosimy do lodówki. Doniczkę odwracamy do góry dnem nad talerzem deserowym, zdejmujemy gazę z uformowanej paschy. Dekorujemy ją pomarańczami, kiwi, i jadalnymi kwiatkami.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2019

Wskazówki

Do namoczenia orzechów możemy użyć także innych napojów roślinnych takich jak: mleko kokosowe, sojowe,  ryżowe czy owsiane. Wiele z tych napojów ma smak wzbogacony  migdałami, orzechami laskowymi,  kokosem, czekoladą lub wanilią.
 

Wielkanoc pascha pascha wegańska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy