Pascha wegańska

Robiliście kiedyś paschę? A do tego wegańską? Najwyższa pora spróbować! Jest pyszna, pachnie migdałami i pomarańczami.

pascha

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 149 głosów)

Składniki:

  • 25 dag nerkowców
  • 25 dag migdałów bez skórki
  • 375 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 pomarańcze (skórka z jednej pomarańczy + 1 łyżka soku)
  • druga do przystrojenia
  • skórka z limonki + sok z połowy
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • garść orzechów laskowych
  • laska wanilii
  • wydobyte nasiona
  • 8 dag białej czekolady
  • stopionej
  • połówki orzechów włoskich
  • kiwi
  • kwiatki jadalne

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Nerkowce i migdały moczymy kilka godzin w mleku migdałowym. Osączamy (mleko możemy wypić lub dodać do koktajli czy kawy). Masę orzechową przekładamy do misy blendera i dokładnie miksujemy na gładką masę.
  • Przekładamy na gęstą lub kilkakrotnie złożoną gazę lub lnianą ściereczkę i dokładnie odciskamy jak najwięcej płynu. Dolewamy syrop
  • dodajemy żurawinę
  • wanilię
  • orzechy laskowe
  • skórki i soki z limonki i pomarańczy oraz stopioną białą czekoladę. Dokładnie mieszamy.
  • Dno wysokiej doniczki wykładamy gazą
  • przekładamy masę i dokładnie dociskamy. Wstawiamy na godzinę do zamrażarki a później przenosimy do lodówki. Doniczkę odwracamy do góry dnem nad talerzem deserowym
  • zdejmujemy gazę z uformowanej paschy. Dekorujemy ją pomarańczami
  • kiwi
  • i jadalnymi kwiatkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2019

Porady

Do namoczenia orzechów możemy użyć także innych napojów roślinnych takich jak: mleko kokosowe, sojowe,  ryżowe czy owsiane. Wiele z tych napojów ma smak wzbogacony  migdałami, orzechami laskowymi,  kokosem, czekoladą lub wanilią.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy