Pascha waniliowa

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie. 24 godziny Porcja: 530 kcal

Deserypascha

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
530 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 200 głosów)

Składniki:

  • 75 dag tłustego białego sera
  • kostka masła
  • 10 żółtek ugotowanych na twardo
  • szklanka cukru
  • laska wanilii
  • po 10 dag łuskanych orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • owoce kandyzowane do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki sparzyć, osączyć. Skórkę pomarańczową posiekać. Miąższ wanilii utłuc w moździerzu.
  • Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Żółtka przetrzeć przez sito, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po łyżce ser, wanilię i bakalie.
  • Gęste sito wyłożyć gazą i wypełnić masą serową, brzegi gazy zawinąć. Sitko ustawić na naczyniu, do którego spłynie nadmiar płynu.
  • Masę obciążyć deseczką i wstawić do lodówki na 24 godz.
  • Masę serową wyjąć na talerz, przed podaniem przybrać kandyzowanymi owocami.

Kalorie: 530

Porady

Sprawdź też nasz poradnik: pascha wielkanocna na 6 sposobów!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy