Pascha waniliowa

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie. 24 godziny Porcja: 530 kcal

Dodany przez:

Pascha waniliowa

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
530 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 75 dag tłustego białego sera
  • kostka masła
  • 10 żółtek ugotowanych na twardo
  • szklanka cukru
  • laska wanilii
  • po 10 dag łuskanych orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • owoce kandyzowane do dekoracji

Przygotowanie

  1. Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki sparzyć, osączyć. Skórkę pomarańczową posiekać. Miąższ wanilii utłuc w moździerzu.
  2. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Żółtka przetrzeć przez sito, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po łyżce ser, wanilię i bakalie.
  3. Gęste sito wyłożyć gazą i wypełnić masą serową, brzegi gazy zawinąć. Sitko ustawić na naczyniu, do którego spłynie nadmiar płynu.
  4. Masę obciążyć deseczką i wstawić do lodówki na 24 godz.
  5. Masę serową wyjąć na talerz, przed podaniem przybrać kandyzowanymi owocami.

Wskazówki

Sprawdź też nasz poradnik: pascha wielkanocna na 6 sposobów!

deser bakalie migdały waniliowe masa serowa pascha
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy