"Parzybroda" z młodej kapusty

Góralski przysmak!!!!

dodany przez: lenuta

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 173 głosów)


Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • łyżka kminku
  • ćwiartka masła
  • szklanka wody
  • ZASMAŻKA:
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • ćwiartka masła
  • 1 szklanka wody
  • ocet
  • cukier
  • pieprz czarny
  • maggi

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Kapustę siekamy.
  • Wkładamy do garnka,wlewamy szklankę wody, posypujemy kminkiem, masłem.
  • Gotujemy i w tym czasie szykujemy 2 patelnie .Na małej dajemy masło, na większą wsypujemy mąke.
  • Kapusta powinna gotować się ok 10 min.
  • Mąkę pzryrumieniamy, masło rozpuszczamy.
  • Następnie masło wlewamy do maki i mieszamy. Gdy wchłonie całość mąki wlewać powoli wodę, tak ,
  • aby powstała jednolita masa. Dodajemy do kapusty.
  • TERAZ  KAPUSTĘ PRZYPRAWIAMY:
  • dodajemy sól, pieprz, ocet, cukier i maggi. Dodajemy próbując, aby smak był słodko-kwaśny.
  • Kapusta jest super dodatkiem do dań mięsnych. Naprawdę polecam.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy