Parzaki

Łatwe w wykonaniu i dodatkowo pyszne mogą być i na słodko i jako dodatek do różnych dań mięsnych.

dodany przez: beata68

Desery Pierogi Sosy Przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 186 głosów)


Składniki:

  • PARZAKI
  • 1 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 dag drożdży
  • 2 kg mąki
  • KARMEL
  • szklanka cukru
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • łyżka mąki
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Parzaki:
  • Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, sól, cukier, na końcu jajka z mąką.
  • Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulki i nadziewamy powidłem.
  • Układamy do wyrośnięcia. Następnie parzymy 10 min.
  • Karmel
  • Cukier wsypujemy do garnka czekamy aż się rozpuści wlewamy szklankę wody.
  • Gotujemy 5minut.
  • Dodajemy sól Mąkę rozpuścić z 5łyżkami wody, dodajemy śmietanę aby zagęścić sos.
  • Polewamy parzaki karmelem. smacznego:))
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy