Parmigiana z kalafiora

Parmigiana – specjał z Neapolu, tym razem w wersji z kalafiorem. Smaku i tekstury dodadzą mozzarella i parmezan oraz smakowita panierka panko. Przepis z książki „Kalafior to król”.

Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 161 głosów)

Składniki:

  • 1,2 kg (około 1 dużej główki) obranego kalafiora
  • 2 duże, mocno ubite jajka
  • 60 ml maślanki
  • 120 g panierki panko
  • oliwa z oliwek w sprayu
  • duża garść porwanych liści bazylii
  • 250 g startej mozzarelli
  • 70 g startego parmezanu
  • Sos pomidorowy: 2½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża, drobno posiekana cebula
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki po 400 g krojonych pomidorów
  • 170 ml bulionu z kurczaka
  • 250 ml purée z pomidorów
  • 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku)
  • 2−3 łyżeczki drobnego cukru (lub do smaku)
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotuj sos pomidorowy: rozgrzej oliwę na średnim ogniu w dużym rondlu, wrzuć cebulę i czosnek i podsmażaj, mieszając, przez 5−6 minut lub do zmięknięcia cebuli.
  • Dołóż koncentrat pomidorowy i podsmażaj, mieszając, przez minutę, następnie dodaj krojone pomidory, bulion z kurczaka, purée z pomidorów, ocet balsamiczny i 2 łyżeczki cukru. Dopraw do smaku solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut lub do zredukowania i lekkiego zgęstnienia sosu. W razie potrzeby dodaj nieco octu bądź cukru.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. Dużym, ostrym nożem przetnij kalafior wzdłuż, przez łodygę, na plastry grubości około 1,5 cm, aby uzyskać jak najwięcej dużych plastrów.
  • Wymieszaj jajka i maślankę w dużej misce na jednolitą masę. Wsyp panko do dużego naczynia. Zanurzaj kolejne plastry kalafiora w mieszance jajecznej, obracając, aby dokładnie je pokryła, i odsączając nadmiar, następnie wkładaj je do panko i wciskaj, aby obtoczyć je całkowicie w panierce.
  • Ułóż panierowany kalafior na blasze, następnie obficie spryskaj go oliwą. Piecz przez 20 minut lub do lekkiego zrumienienia. Odwróć na drugą stronę, spryskaj oliwą i piecz przez 15 minut albo do całkowitego upieczenia.
  • Rozprowadź pikantny sos pomidorowy w dużym naczyniu żaroodpornym, posyp bazylią i wyłóż kalafior, w razie potrzeby nakładając jego cząstki na siebie. Obficie przypraw solą i pieprzem, posyp serem. Piecz przez 20 minut lub do chwili, kiedy kalafior będzie gorący, a zrumieniony ser zacznie bulgotać. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy