Parfait z wiśniami

Przepis na parfait - Parfait z wiśniami

Dodany przez:

Parfait z wiśniami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
255 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 20 dag wiśni
  • 10 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki likieru wiśniowego
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
  • 200 ml płynnej śmietany
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 10 dag ciemnej czekolady

Przygotowanie

  1. Formę  keksową  wyłożyć  folią spożywczą. Wiśnie umyć (odłożyć 15 szt., najlepiej z ogonkami – do dekoracji). Z pozostałych  usunąć  ogonki  i  pestki.
  2. Cukier  zagotować  w  100  ml wody.  Gotować  1  min,  zdjąć z ognia. Żółtka ubić w salaterce,  wlać  cienką  strugą  gorący syrop, stale ubijając, aż do wystudzenia. Dodać likier wiśniowy i olejek migdałowy.
  3. Śmietanę ubić. Wymieszać z kremem jajecznym.  Dodać  rozdrobnione  orzechy  i  wydrylowane wiśnie. Masę wlać do naczynia i  wstawić  na  5  godz.  do  lodówki.  Czekoladę  pokroić  na drobne  kawałki  lub  zetrzeć na  grubej  tarce.  Parfait  wyjąć z  formy  i  podawać  udekorowane  wiśniami  i  wiórkami czekolady.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
deser desery z wiśniami parfait z wiśniami przepis na parfait
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze