• 1 kostka bulionu pieczarkowego z maślaną nutą Winiary
Schab duszony wg aleex - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Plastry mięsa opłukać pod zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Lekko rozbić mięso położone między dwoma kawałkami folii.
3. Schab pokroić w paski, włożyć do miski.
4. Mięso obficie skropić olejem, oprószyć Delikatem Knorr’s, wymieszać. Włożyć do miski przekrojoną na pół cebulę i obrany czosnek. Zostawić na 10 – 15 minut.
5. Na patelni rozgrzać olej.
6. Do głębokiego talerza wsypać mąkę. Obtaczać w niej kawałki mięsa. Kłaść je na rozgrzany tłuszcz i zrumienić.
7. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać odrobinę oleju. Cebulę (tę z marynaty) pokroić w paseczki, podsmażyć na złoty kolor, oprószając solą. Ja użyłam Soli Karpackiej Kotanyi – jest świetna.
8. Do lekko zezłoconej cebuli włożyć podsmażone kawałki mięsa. Podgrzewać na małym ogniu.
9. Patelnię, na której rumieniło się mięso, zalać zimną wodą. Podgrzewać.
10. Wodę z patelni wlać do mięsa i cebuli. Wymieszać, dusić ok. 15 minut.
11. Sos doprawić solą i pieprzem. Nie trzeba go zagęszczać, zrobi to mąka, w której obtoczone były paski mięsa.
12. Podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie z tłuczonymi zimniakami i surówką.
Smacznego.
Pełna fotorelacja na blogu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/04/schab-duszony-wg-aleex.html