Tarta wytrawna z papryką

Ocena:

4.53 (180)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Tarty zwykle jemy na słodko, ale wytrawną też często nie pogardzimy. Ta ma w sobie same dobroci - dużo papryki, boczek i ser.

Składniki:

  • mąka  200 g

  • masło  100 g

  • sól  3 g

  • papryka  1 kg

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • gouda  150 g

  • boczek wędzony  250 g

  • olej  45 ml

  • tymianek  3 g

  • rozmaryn  3 g

  • jajka  3 szt.

  • śmietana 18%  125 ml

Tarta wytrawna z papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy je do natłuszczonej formy i wylepiamy palcami. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min. Wstawiamy na 15–20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C.

  • Krok 2:

    Farsz: umyte papryki osuszamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błon, kroimy w słupki. Obrane cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych otworach. Boczek tniemy w paseczki. Paprykę, cebulę, czosnek i boczek lekko podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem oraz rozmarynem.

  • Krok 3:

    Na podpieczone ciasto wykładamy warzywa przesmażone z boczkiem. Jajka roztrzepujemy, łączymy ze śmietaną, mieszamy i wylewamy na warzywa. Posypujemy serem i zapiekamy 20–25 min w temp. 180°C.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: tarta z kremem jagodowym i jadalnymi kwiatami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne