Papryki z mięsem i orzeszkami pinii

Przepisy na faszerowaną paprykę - Papryki z mięsem i orzeszkami pinii

Dodany przez:

Papryki z mięsem i orzeszkami pinii

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
580 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 10 dag okrągłego ryżu (arborio)
  • sól
  • duży pomidor
  • 4 papryki czerwone lub żółte
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 40 dag posiekanej jagnięciny (lub mięsa drobiowego)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej bazylii
  • 6 łyżek orzeszków pinii
  • 10 dag kremowego serka
  • jajko
  • pieprz
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie

  1. Piekarnik  rozgrzać  do  temp. 180°C.  Ryż  gotować  15  min w  osolonym  wrzątku,  odcedzić. Pomidor  sparzyć,  obrać,  usunąć pestki i rozdrobnić. Z papryk odciąć wierzch  z  szypułką,  wykroić  białe błony i usunąć pestki. Czosnek i cebulę  obrać  i  posiekać.  Cebulę z  dwoma  łyżkami  oliwy  smażyć 2 min na patelni, na dużym ogniu.
  2. Dodać pomidor i czosnek. Smażyć ok. 1 min, dodać mięso. Mieszać do momentu, aż mięso straci czerwony kolor. Zdjąć z ognia, dodać ugotowany  ryż,  natkę,  bazylię,  uprażone  orzeszki  pinii,  serek  i  jajko.
  3. Przyprawić solą i pieprzem. Papryki napełnić  nadzieniem  i  przykryć  je odkrojonymi czapeczkami. Naczynie  żaroodporne  wysmarować oliwą. Ułożyć na nim papryki, polać resztą oliwy. Wstawić do piekarnika na 30 min. Przed podaniem skropić octem balsamicznym.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
warzywa obiad kolacja faszerowane warzywa faszerowana papryka przepisy faszerowane warzywa papryki z mięsem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy