Papryki z mięsem i orzeszkami pinii

Przepisy na faszerowaną paprykę - Papryki z mięsem i orzeszkami pinii

faszerowane

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
580.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 188 głosów)

Składniki:

  • 10 dag okrągłego ryżu (arborio)
  • sól
  • duży pomidor
  • 4 papryki czerwone lub żółte
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 40 dag posiekanej jagnięciny (lub mięsa drobiowego)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej bazylii
  • 6 łyżek orzeszków pinii
  • 10 dag kremowego serka
  • jajko
  • pieprz
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik  rozgrzać  do  temp. 180°C.  Ryż  gotować  15  min w  osolonym  wrzątku,  odcedzić. Pomidor  sparzyć,  obrać,  usunąć pestki i rozdrobnić. Z papryk odciąć wierzch  z  szypułką,  wykroić  białe błony i usunąć pestki. Czosnek i cebulę  obrać  i  posiekać.  Cebulę z  dwoma  łyżkami  oliwy  smażyć 2 min na patelni, na dużym ogniu.
  • Dodać pomidor i czosnek. Smażyć ok. 1 min, dodać mięso. Mieszać do momentu, aż mięso straci czerwony kolor. Zdjąć z ognia, dodać ugotowany  ryż,  natkę,  bazylię,  uprażone  orzeszki  pinii,  serek  i  jajko.
  • Przyprawić solą i pieprzem. Papryki napełnić  nadzieniem  i  przykryć  je odkrojonymi czapeczkami. Naczynie  żaroodporne  wysmarować oliwą. Ułożyć na nim papryki, polać resztą oliwy. Wstawić do piekarnika na 30 min. Przed podaniem skropić octem balsamicznym.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 580.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy