papryka_faszerowana_miesem_pieczarkami_i_serem_feta

Papryka faszerowana mięsem, pieczarkami i serem feta

Ocena:

4.38 (172)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
Faszerowane papryki są doskonałe jako przystawka lub lekki obiad :)

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 10 pieczarek
  • 0,40 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego
  • 100 g ryżu
  • 150 g sera feta
  • 3 łyżki natki z pietruszki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 0,15 kg żółtego sera
  • 2 łyżeczki vegety
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 3 łyżki oliwy

Papryka faszerowana mięsem, pieczarkami i serem feta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.
  • Papryki umyć, odkroić kapelusze i wyjąć gniazda nasienne. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  • 2.
  • Cebulę i pieczarki obrać i pokroić dość drobno, podsmażyć na maśle. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z mięsem mielonym dodać do pieczarek, podsmażyć wszystko razem około 10 minut.
  • 3.
  • Następnie przełożyć do miski dodać ugotowany ryż, ketchup, pokruszony ser feta, natkę z pietruszki, oregano, vegetę, wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  • 4.
  • Wnętrza papryk lekko oprószyć solą i pieprzem wypełnić aż po brzegi farszem. Posypać startym żółtym serem i przykryć kapeluszem papryki. Przygotowane papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, podlanego oliwą około 3 łyżki.
  • 5.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni około 1 godziny.
  • 6.
  • Smacznego:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne