Paprykarz z kapusty

Calkiem inny paprykarz

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 3 duże rożnokolorowe papryki,
  • 1 mała główka kapusty (lub pół wiekszej),
  • 2 cebule,
  • 1 pętko kiełbasy (preferuje podwawelska)
  • mały przecier pomidorowy,
  • pieprz, sól,
  • ostra papryka w proszku
  • tłuszcz do obsmażenia

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa kroję w dośc duża kostke (mniej więcej 2/2 cm) podsmażam na tłuszczu kolejno i wrzucam do wiekszego garnka.
  2. Do warzyw dolewam około 3-4 łyżek wody i podduszam na małym ogniu - bez przykrycia, często mieszając okolo 20 minut - składniki nie mogą byc zbyt miękkie.
  3. W razie potrzeby podlewam wodą jednak nie na tyle aby warzywa w niej pływały. Doprawiam na ostro.
  4. Kiełbase kroje na pół plasterki i podsmażoną dodaje do kapusty i mieszam na wiekszym ogniu okolo 5 - 10 minut aby odpraowac nadmiar płynu.
  5. Na koniec dodaje podsmażony przecier pomidorowy, mieszam z potrawą i ewentualnie jeszcze raz doprawiam.
  6. Podaje z bułka.
warzywa obiad kolacja kapusta kiełbasa cebula Papryka na ostro
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze