Paprykarz rybny Zdzisława M :

. Ten przepis jest moją próbą odtworzenia smaku Paprykarzu sprzed lat.

paprykarzPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 196 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg filetów ryby (Panga)
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża ( lub 2 małe )cebula
  • 1/2 litra wywaru rybnego ( może być bulion rybny Knorra )
  • 1 przecier pomidorowy 30 % ( 10dag)
  • oliwa słonecznikowa
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki
  • 10 dag ryżu
  • 10 plasterków kiszonego ogórka ( koniecznie )

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebulę bardzo drobno usiekać w ,, piórka „, a następnie jeszcze je poprzekrawać . Zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Marchewkę utrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do cebuli . Smażyć na małym gazie przez 5 minut. Zalać wywarem rybnym . filety z ryby , w tym przypadku z Pangi osuszyć , posolić , popieprzyć i usmażyć bez specjalnego rumienienia. Usmażoną rybę rozdrobnić na małe kawałeczki ( właściwie strzępki ) i wrzucić do wywaru. Dodać przecier pomidorowy. Rozpuścić go w wywarze . Wsypać ryż i gotować na małym gazie często mieszając aż wchłonie cały płyn . Trwa to ok. 45 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia . Wstawić do lodówki i zostawić na kilka godzin by się smaki dobrze wymieszały. Na każdej porcji położyć plasterek kiszonego ogórka.
  • W latach 60-tych mój Tata pracował w laboratorium przetwórni konserw rybnych ,, Odra „ w Szczecinie. Powstawała tam wtedy receptura Paprykarzu szczecińskiego . Z tego co jest mi wiadomo w domu próby nad recepturą też trwały. Ten przepis jest moją próbą odtworzenia smaku Paprykarzu sprzed lat.)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy