Papryka z szalotką

Przygotowanie: 2 godz. 25 min. Pasteryzacja: 30 minut Składniki na 4 słoiki po 1 l

Dodany przez:

Papryka z szalotką

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg szalotek
  • 1 i 1/2 kg kolorowej papryki różnych gatunków
  • 1 l octu z białego wina
  • 10 dag cukru
  • po łyżce gorczycy i ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 6 łyżek soli

Przygotowanie

  1. Papryki umyć. Szalotki obrać. Włożyć do dużej miski. Posypać 4 łyżkami soli, dokładnie wymieszać.
  2. Przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie warzywa oczyścić z soli,
  3. opłukać, starannie osuszyć.
  4. Do garnka wlać ocet i szklankę wody. Wsypać cukier, 2 łyżki soli, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut.
  5. Warzywa przełożyć do wyparzonych słoików. Zalać wrzącym octem tak, aby były nim całkowicie przykryte. Słoiki dokładnie zamknąć. Wstawić do szerokiego garnka ze specjalną wkładką (lub wyścielonego ściereczką), zalać gorącą wodą (powinna sięgać poniżej pokrywek). Pasteryzować około 30 minut.
przetwory Papryka szalotka marynaty papryka z szalotką
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze