Papryka w przecierze

Ocena:

4.5 (156)

  • 48 godz. 0 min.
  • dla 7 osób
Trochę inny przepis na przetwory z papryki

Składniki:

  • 5 kg papryki
  • 3 kg cebuli
  • 2-3 łyżki soli do zasypania na noc
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 4 słoiczki przecieru pomidorowego (200 gramowe)
  • 12 łyżeczek cukru

Papryka w przecierze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Paprykę i cebule oczyścić. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka lub krążki. Wszystko posolić, wymieszać i zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić na durszlaku.
  • Z octu, oleju, cukru, przecieru ugotować zalewę. Włożyć do niej warzywa iod momentu zagotowania  gotować jeszcze 15 minut ciągle mieszając.
  • Gotową paprykę przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut.
  • Ja takiej papryki używam tak samo jak sosu słodko-kwaśnego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne