Papryka w przecierze

Trochę inny przepis na przetwory z papryki

dodany przez: caroline

przetwory

Czas przygotowania:
48godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 156 głosów)

Składniki:

  • 5 kg papryki
  • 3 kg cebuli
  • 2-3 łyżki soli do zasypania na noc
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 4 słoiczki przecieru pomidorowego (200 gramowe)
  • 12 łyżeczek cukru

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Papryka w przecierze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Paprykę i cebule oczyścić. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka lub krążki. Wszystko posolić, wymieszać i zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić na durszlaku.
  • Z octu, oleju, cukru, przecieru ugotować zalewę. Włożyć do niej warzywa iod momentu zagotowania  gotować jeszcze 15 minut ciągle mieszając.
  • Gotową paprykę przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut.
  • Ja takiej papryki używam tak samo jak sosu słodko-kwaśnego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: