Papryka smażona w oleju.

Papryka smażona w oleju

SałatkiPrzetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.47 z 152 głosów)

Składniki:

  • Strąki papryki pokrojone wzdłuż dość szeroko ( ok. 3 cm )
  • Oliwa lub olej do smażenia
  • Czosnek, czuszka

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Paprykę, najlepiej czerwoną ( 5 kg ) wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Kiedy skórka pomarszczy się wyłączamy piekarnik i pozostawiamy paprykę do wystygnięcia. Po wyjęciu ściągamy z owoców twardą skórkę i pokrojone kawałki papryki smażymy w głębokim oleju ( niekoniecznie ), około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Można dodać czuszkę, jeżeli ktoś lubi pikantności. We wrześniu, kiedy papryka jest tania, kupuje 20 kg, smażę porcjami, upycham do słoików a potem pasteryzuję ok. 10 minut. W zimie rewelacja z serem feta, czy jako dodatek do innych sałatek.

Porady

W piekarniku pod papryką umieszczamy blaszaną tackę, bo papryka oddaje sporo wody. Na każdą porcję smażonej papryki można dodać 1 ząbek czosnku w całości. Wymaga doglądania podczas smażenia, bo lubi się przypalać.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy