Papryka smażona w oleju.

Papryka smażona w oleju

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Strąki papryki pokrojone wzdłuż dość szeroko ( ok. 3 cm )
  • Oliwa lub olej do smażenia
  • Czosnek, czuszka

Przygotowanie

  1. Paprykę, najlepiej czerwoną ( 5 kg ) wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Kiedy skórka pomarszczy się wyłączamy piekarnik i pozostawiamy paprykę do wystygnięcia. Po wyjęciu ściągamy z owoców twardą skórkę i pokrojone kawałki papryki smażymy w głębokim oleju ( niekoniecznie ), około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Można dodać czuszkę, jeżeli ktoś lubi pikantności. We wrześniu, kiedy papryka jest tania, kupuje 20 kg, smażę porcjami, upycham do słoików a potem pasteryzuję ok. 10 minut. W zimie rewelacja z serem feta, czy jako dodatek do innych sałatek.

Wskazówki

W piekarniku pod papryką umieszczamy blaszaną tackę, bo papryka oddaje sporo wody. Na każdą porcję smażonej papryki można dodać 1 ząbek czosnku w całości. Wymaga doglądania podczas smażenia, bo lubi się przypalać.

przetwory sałatka Papryka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze