Papryka nadziewana makaronem

Zapiekana papryka z warzywami i makaronem.

dodany przez: gabaska

dania z makaronem przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
400 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 194 głosów)

Składniki:

  • po 2 strąki papryki pomarańczowej, czerwonej i zielonej
  • por
  • cukinia
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki chili
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 25 dag makaronu nitki
  • 20 dag startego łagodnego sera żółtego
  • 15 dag mozzarelli
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Papryka nadziewana makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
  • Por przekroić wzdłuż na pół, umyć, pokroić w cienkie paseczki. Cukinię umyć, zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno posiekać. Warzywa dusić ok. 5 min na rozgrzanej oliwie.
  • Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy. Usunąć gniazda nasienne.
  • Makaron wymieszać z warzywami i żółtym serem. Doprawić chili, solą, pieprzem. Farszem napełnić papryki.
  • Mozzarellę pokroić na 6 plasterków. Każdym przykryć jedną paprykę. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak, żeby nie dotykały do siebie. Polać bulionem. Przykryć
  • ściętymi wierzchami. Piec ok. 30 min w temp. 200°C. Podawać na gorąco.

Kalorie: 400

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy