Papryka marynowana na zimę ..Rynia…

Super przystawka do różnych potraw i zakąsek..

PrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.31 z 245 głosów)

Składniki:

  • Papryka marynowana na zimę …
  • • 5 kg papryki
  • • czosnek
  • • ziele angielskie
  • • liść laurowy
  • • goździki (2 na słoik) jak kto lubi zrobiłem pół na pół. jest świetny smaczek….
  • • gorczyca
  • • marchew w plasterkach
  • • olej lub oliwa
  • • Zalewa:
  • • 5 szklanek wody
  • • 0,5 litra octu 10%
  • • 1 szklanka cukru
  • • 2 płaskie łyżki soli

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wykonanie:
  • - Składniki zalewy łączymy w garnku, zagotowujemy. Studzimy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, białych błonek. Każdą połówkę kroimy na 3-4 części. Myjemy, osuszamy na sicie. Do wyparzonych słoików wkładamy paprykę, 1- 2 ząbki czosnku, 1- 2 liście laurowe, parę ziarenek gorczycy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 plasterki marchewki. Wlewamy zalewę. Do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 5 - 6 minut. Stawiamy je na ściereczce do góry dnem aby dobrze się zamknęły. Pozostawiam do ostygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy