Papryka faszerowana

Przepis na paprykę faszerowaną wędzonym pstrągiem.

Dodany przez:

Papryka faszerowana

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.2 z 5 głosów)

Składniki

  • 4 papryki czerwone
  • sól, pieprz
  • 20 dag kuskusu
  • pomidor
  • 20 dag wędzonego pstrąga
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cebula czerwona posiekana w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • tarta bułka
  • SOS:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryczka
  • 1/2 szklanki bulionu
  • po łyżce posiekanej bazylii, natki pietruszki oraz tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Papryki myjemy i odcinamy górę, wydobywamy gniazda nasienne z pestkami. W środku oprószamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem,1 cm ponad powierzchnię, przykrywamy i odstawiamy na 15–20 min. Gdy wchłonie płyn, rozkruszamy w palcach i dodajemy do niego obrany, posiekany pomidor, rybę, czosnek, natkę pietruszki, cebulę i oliwę. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wierzch każdej oprószamy tartą bułką i wstawiamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°c.
  2. Na sos: w rondlu na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę z pomidorami, posiekanym czosnkiem i ostrą papryczką, dolewamy bulion i gotujemy, aż zgęstnieje. przyprawiamy świeżymi ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem. na talerz wylewamy nieco sosu i na nim układamy upieczoną paprykę.
warzywa przekąska kolacja Papryka warzywa faszerowane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze