Papryka faszerowana z sosem pomidorowym

Zdrowe,pożywne

Dania główneSosysos pomidorowy

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 162 głosów)

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 100g (woreczek) kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi sera naciowego
  • sól,pieprz,słodka papryka,majeranek,bazylia,oregano do smaku
  • olej
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • Sos pomidorowy:
  • 1puszka pomidorów obranych i pokrojonych z dodatkiem sosu pomidorowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier,sól,pieprz,majeranek,bazylia,oregano,tymianek do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z papryki odciąć górną część, aby uzyskać "kapelusz" i
  • usunąć gniazda nasienne. Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu
  • na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę,zeszklić na
  • oleju.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Paprykę i
  • seler naciowy pokroić. Następnie dodać do cebuli i poddusić. Wszystko
  • dokładnie wymieszać z ugotowaną kaszą jęczmienną,doprawić do smaku.
  • Każdą paprykę napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i
  • podlać bulionem.Wstawić na 50 minut do gorącego piekarnika nagrzanego do
  • 180 stopni.
  • Sos pomidorowy: Cebulę,czosnek pokroić w kostkę,zeszklić na
  • oleju.Dodać pomidory,przyprawić do smaku przyprawami.Gotować na wolnym
  • ogniu przez 10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy