Papryka faszerowana pieczona

Papryka zapiekana, pyszna i aromatyczna

Dodany przez:

Papryka faszerowana pieczona

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.18 z 11 głosów)

Składniki

  • na 4 osoby
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 szkl ugotowanego ryżu
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • szczypta majeranku
  • szczypta kurkumy
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 400 ml śmietany 18%
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek, włożyć mięso mielone i rozdrobnić je mieszając. Dodać przyprawy do smaku; oregano, bazylię, majeranek, sól i pieprz. Wysmażyć ok 15 min. Wystudzić mięso po czym wymieszać z jajkiem i ryżem i szczyptą kurkumy.
  2. Papryki przekroić na połówki, wyjąć gniazda nasienne i napełnić dokładnie nadzieniem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć papryki. lekko skropić oliwą.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 200 st i piec ok 20 min. W tym czasie zetrzeć na tarce ser i pozostawić sobie ok 2 łyżki. Resztę wymieszać ze śmietaną , dodać sól, pieprz i szczyptę oregano. Polać zapieczone papryki, posypać pozostałym serem i piec jeszcze ok 30 min.
mięso warzywa obiad Papryka ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze