Papryka faszerowana pieczona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek, włożyć mięso mielone i rozdrobnić je mieszając. Dodać przyprawy do smaku
oregano, bazylię, majeranek, sól i pieprz. Wysmażyć ok 15 min. Wystudzić mięso po czym wymieszać z jajkiem i ryżem i szczyptą kurkumy.
Papryki przekroić na połówki, wyjąć gniazda nasienne i napełnić dokładnie nadzieniem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć papryki. lekko skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 200 st i piec ok 20 min. W tym czasie zetrzeć na tarce ser i pozostawić sobie ok 2 łyżki. Resztę wymieszać ze śmietaną , dodać sól, pieprz i szczyptę oregano. Polać zapieczone papryki, posypać pozostałym serem i piec jeszcze ok 30 min.
Komentarze