Papryka faszerowana mięsem i ryżem z sosem śmietankowym

Bardzo smaczna papryka, polecam na obiad:)

dodany przez: Dariaa dariaa

dania mięsne sosy

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.34 z 157 głosów)

Składniki:

  • 4 grube czerwone papryki
  • Farsz:
  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Papryka faszerowana mięsem i ryżem z sosem śmietankowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Papryki umyć wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż i wykroić gniazda nasienne. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem i drobno posiekaną cebulą. Wszystko doprawić solą i pieprzem.Połówki papryki nadziać farszem.
  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać masło i piec pod przykryciem w 180 st C około 15-20 min.Następnie paprykę odkryć i zapiekać na termoobiegu około 10 min aż się ładnie przypiecze.
  • Pokrojony drobno koperek wrzucić do rondelka, dodać śmietanę i trochę sosu z pieczenia papryki, wszystko dokładnie wymieszać i polać upieczoną paprykę na talerzach.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy