Papryka faszerowana fasolą i pieczarkami

Faszerowana papryka to doskonały pomysł na lekki i pożywny obiad. Wegański przepis przypadnie do gustu nie tylko roślinożercom - jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Ocena:

(średnia 4.43 z 186 głosów)

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
    1 puszka białej fasoli
    100 g pieczarek
    1 cebula
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    olej rzepakowy
    sól, pieprz
    śmietana sojowa
    natka pietruszki

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Paprykom odcinamy górne części tak, aby powstały kapturki. Drążymy warzywa. Na oleju podsmażamy na szklisto pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Dodajemy do nich wędzoną paprykę i fasolę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Papryki nadziewamy mieszanką fasolowo-cebulową i nakładamy kapturki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Przed podaniem polewamy odrobiną śmietany i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
     

Porady

Zobacz też: Papryka po węgiersku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy