Papryka chilii w zalewie octowej

ostra, przydaje się do ostrych potraw...

SałatkiPrzetwory

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.32 z 183 głosów)

Składniki:

  • ½ kg pareczek chilii
  • ½ szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 listki lurowe
  • 4 ziela angielskie
  • ząbek czosnku

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Papryczkę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Najlepiej to robić w rękawiczkach.
  • Ułożyć w 2 słoikach półlitrowych.
  • Zalewę zagotować. Zalać papryczkę w słoikach i pasteryzować 15 min. Odstawić słoiki do góry dnem, aby się zamknęły.
  • Używamy jako dodatek do dań ostrych np. leczo lub chińskich.
  • W lodówce można trzymać otwarty słoik bardzo długo.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy