Pappardelle z pomidorami

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie:10 minut Porcja: 280 kcal Składniki na 4–6 porcji

dania z makaronem

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
280.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 166 głosów)

Składniki:

  • 40 dag makaronu pappardelle
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek
  • 1/2 pęczka bazylii
  • łyżka świeżego oregano
  • łyżka natki pietruszki
  • 1/3 szklanki oliwy (łącznie z oliwą z zalewy pomidorów)
  • 2 ząbki czosnku
  • starta skórka z 1 cytryny
  • kozi serek
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory osączyć z zalewy (zalewę zostawić do sosu), pokroić.
  • Oliwki i czosnek grubo posiekać. Zioła umyć, osuszyć, posiekać,dodać do pomidorów razem ze skórką cytrynową, oliwkami, czosnkiem, solą i pieprzem. Wlać oliwę i zalewę, wymieszać.
  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku, osączyć i gorący wymieszać z sosem. Posypać rozdrobnionym kozim serkiem.

Kalorie: 280.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy