Papatacze

bułki drożdżowe z bakaliami i lukrem

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • pół szklanki tłustego mleka lub śmietany
  • 5 dag cukru
  • 8 dag margaryny
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 10 dag rodzynków
  • 10 dag migdałów
  • orzechy łuskane
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 5 dag cukru, 3 dag margaryny
  • sok z połówki cytryny
  • LUKIER:
  • cukier puder
  • mleko
  • olejek cytrynowy bądź pomarańczowy

Przygotowanie

  1. Posiekane rodzynki, migdały i orzechy zmieszać ze skórką pomarańczową i cynamonem. (ja akurat dałam rodzynki, orzechy, suszone morele, migdały, suszoną żurawinę).
  2. Drożdże rozprowadzić w garnuszku z odrobina mleka ciepłego, łyżeczką cukru i pozostawić na 10 minut, by "ruszyły", po czym wlać do mąki, dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciastu nadać kształt kuli, owinąć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Następnie rozwałkować prostokąt grubości centymetra, posypać cukrem oraz wiórkami margaryny i równomiernie rozłożyć nadzienie.
  4. Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na jednocentymetrowe plastry. Ułożyć luźno na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia - ok. 30 minut, po czym upiec. P około 20 minutach ciastka wyjąć z pieca i zostawić do ostygnięcia.
  5. Polać lukrem.
przekąska deser dla dzieci ślimaczki papatacze
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze