Papatacze

bułki drożdżowe z bakaliami i lukrem

DeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 199 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • pół szklanki tłustego mleka lub śmietany
  • 5 dag cukru
  • 8 dag margaryny
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 10 dag rodzynków
  • 10 dag migdałów
  • orzechy łuskane
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 5 dag cukru, 3 dag margaryny
  • sok z połówki cytryny
  • LUKIER:
  • cukier puder
  • mleko
  • olejek cytrynowy bądź pomarańczowy

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Posiekane rodzynki, migdały i orzechy zmieszać ze skórką pomarańczową i cynamonem. (ja akurat dałam rodzynki, orzechy, suszone morele, migdały, suszoną żurawinę).
  • Drożdże rozprowadzić w garnuszku z odrobina mleka ciepłego, łyżeczką cukru i pozostawić na 10 minut, by "ruszyły", po czym wlać do mąki, dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciastu nadać kształt kuli, owinąć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Następnie rozwałkować prostokąt grubości centymetra, posypać cukrem oraz wiórkami margaryny i równomiernie rozłożyć nadzienie.
  • Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na jednocentymetrowe plastry. Ułożyć luźno na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia - ok. 30 minut, po czym upiec. P około 20 minutach ciastka wyjąć z pieca i zostawić do ostygnięcia.
  • Polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy