Panzanella - włoska sałatka z chlebem

Brzmi biednie, ale to prawdziwa uczta - panzanella to włoski pomysł na czerstwe pieczywo. Cudownie nasiąka sosem i sokami z warzyw.

chlebSałatki

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 143 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Pomidory kroimy w grubą kostkę, czosnek siekamy. Cebulę kroimy w jak najcieńsze piórka, osączone oliwki w plasterki, bazylię rwiemy na kawałeczki. Wymienione składniki mieszamy w misce, oprószamy solą i solidnie skrapiamy oliwą.
  • 2.Ciabattę rwiemy palcami na kawałki. Masło mieszamy ze sporymi szczyptami ziół i soli, rozgrzewamy na patelni, wrzucamy kawałki pieczywa i obsmażamy aż będą rumiane i chrupiące. Do miski z pomidorami kruszymy ser, wrzucamy chrupiące kawałki pieczywa, szybko mieszamy i podajemy.

Porady

Zobacz także: włoskie sery z gwarancją DOP, czyli jakość i smak w jednym

W przepisie użyto włoskiego pieczywa typu ciabatta oraz sera sałatkowego typu bałkańskiego.

Notka redakcyjna

Włosi są mistrzami "biednej" kuchni - wykorzystują proste składniki, a powstają prawdziwe rarytasy. Kluczowe są dobre połączenia i wysoka jakość produktów - doskonałym tego przykładem jest właśnie panzanella!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy