Panna cotta z marakują

Panna cotta to włoska klasyka. Można przygotować ją nieco w innej wersji i udekorować tropikalną marakują. Cudownie śmietankowa i kwaskowo-odświeżająca, polana pestkami marakui jest pyszna!

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 20 dag agrestu
  • 6 płatków żelatyny (po 2 g)
  • 400 ml śmietany 30–36%
  • 325 ml mleka 3,2%
  • 4 łyżki cukru
  • 4 marakuje

Przygotowanie

  1. Agrest myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki, miksujemy.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na 15 min.
  3. Mieszamy śmietanę, mleko i cukier, dodajemy odciśnięte płatki żelatyny i podgrzewamy, nie dopuszczając jednak do zagotowania.
  4. Mieszamy ze zmiksowanym agrestem, rozlewamy do naczyń, studzimy i wstawiamy do lodówki do ścięcia.
  5. Przed podaniem polewamy świeżymi pestkami wydobytymi z marakui.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
marakuja panna cotta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy