Panna cotta z marakują

Panna cotta to włoska klasyka. Można przygotować ją nieco w innej wersji i udekorować tropikalną marakują. Cudownie śmietankowa i kwaskowo-odświeżająca, polana pestkami marakui jest pyszna!

panna cotta

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 189 głosów)

Składniki:

  • 20 dag agrestu
  • 6 płatków żelatyny (po 2 g)
  • 400 ml śmietany 30–36%
  • 325 ml mleka 3,2%
  • 4 łyżki cukru
  • 4 marakuje

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Agrest myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki, miksujemy.
  • Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na 15 min.
  • Mieszamy śmietanę, mleko i cukier, dodajemy odciśnięte płatki żelatyny i podgrzewamy, nie dopuszczając jednak do zagotowania.
  • Mieszamy ze zmiksowanym agrestem, rozlewamy do naczyń, studzimy i wstawiamy do lodówki do ścięcia.
  • Przed podaniem polewamy świeżymi pestkami wydobytymi z marakui.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: