Panna cotta waniliowa

Lekki, typowo kobiecy deser, czyli panna cotta. To włoski specjał, który wbrew pozorom nie jest taki trudny. Zobacz nasz prosty przepis i podaj ten pyszny deser swoim najbliższym. Panna cotta waniliowa najlepiej smakuje ze słodko-kwaśnym sosem owocowym np. malinowym.

Deserypanna cotta

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 150 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Do średniego rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać przepołowioną laskę wanilii (jedną dużą lub dwie małe) i cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści.
  • 2.W małej miseczce zalać 5 łyżeczek żelatyny czteroma łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut.
  • 3.Doprowadzić mieszankę śmietanowo-mleczną do zagotowania i zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i szybko wymieszać.
  • 4.Przelać do ceramicznych foremek lub filiżanek - masy wystarczy na 6 średnich lub 8 małych filiżanek. Ostudzić i włożyć do lodówki na 5 lub więcej godzin. Jeśli wyjęcie panna cotty z foremek będzie sprawiać problem można je na kilka sekund włożyć do gorącej wody.

Porady

Panna cotta również dla wegan!

Przepis na klasyczną włoską panna cottę można łatwo zmienić na wersję wegańską. Wystarczy użyć dowolnego napoju roślinnego zamiast mleka, a śmietanę zastąpić gęstym mleczkiem kokosowym. Z kolei jako zamiennika żelatyny używa się agaru.

Ciasto panna cotta

Deser ten można również zrobić w większej formie, jako ciasto na zimno. W takim wypadku, zamiast umieszczać masę w szklankach, wlewamy ją do silikonowej okrągłej formy o dowolnej średnicy. Kiedy masa stężeje, wyjmujemy ciasto z formy i kroimy w pojedyncze porcje w kształcie trójkątów, podobnie jak zwykłe ciasto. Każdy z trójkącików polewamy sosem. 

Fit panna cotta - bez wyrzutów sumienia

Jeśli liczycie kalorie, nie musicie rezygnować z tego pysznego deseru. Wystarczy go nieco odchudzić. Panna cottę w wersji fit przygotujemy rezygnując ze śmietanki na rzecz samego mleka. Cukier z kolei zastępujemy dowolnym słodzikiem. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.

Notka redakcyjna

Rodowód panna cotty

Ten kultowy na całym świecie deser jest słodką wizytówką kuchni włoskiej. Pierwotnie panna cotta pochodzi z północnych Włoch, ale obecnie można ją spotkać na każdym rogu w całych Włoszech. Przepis powstał prowdopodobnie w latach 60. XX wieku. Skąd wzięła się nazwa panna cotta? "Panna cotta" to w języku włoskim po prostu "gęsta śmietanka".

Panna cotta inaczej

Mimo, że panna cotta jest jednym z najpopularniejszych deserów, coraz częściej możemy spotkać ją w wersji... na słono! Wytrawna panna cotta, choć wydaje się dziwnym konceptem, zdobywa coraz więcej zwolenników.  Panna cotta na słono jest przygotowywana na bazie serka koziego, gorgonzoli, a nawet z kalafiora. Koniecznie wypróbujcie pomysł na panna cottę w wersji słonej, a nie pożałujecie. Ten smak jest wyjątkowy i z pewnością zaskoczy wielu koneserów włoskiej kuchni. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy