Panna cotta waniliowa

Lekki, typowo włoski kobiecy deser.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Na 6-8 porcji:
  • 500 ml gęstej śmietanki łowickiej (36 %)
  • 500 ml mleka 3,2 %
  • 150 g cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny spożywczej
  • 4 łyżki wody
  • 1 duża lub 2 małe laski wanilii
  • Do podania:
  • konfitura wiśniowa lub malinowa
  • syrop klonowy
  • wiórki czekoladowe
  • generalnie - wszystko to, na co macie ochotę :)

Przygotowanie

  1. Do średniego rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać przepołowioną laskę wanilii (jedną dużą, lub dwie małe) i cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  2. W małej miseczce zalać 5 łyżeczek żelatyny czteroma łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut.
  3. Doprowadzić mieszankę śmietanowo-mleczną do zagotowania i zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i szybko wymieszać.
  4. Przelać do ceramicznych foremek lub filiżanek - masy wystarczy na 6 średnich lub 8 małych filiżanek.
  5. Ostudzić i włożyć do lodówki na 5 lub więcej godzin.
  6. Jeśli wyjęcie panna cotty z foremek będzie sprawiać problem można je na kilka sekund włożyć do gorącej wody.
  7. Czas podaję bez chłodzenia.
deser panna cotta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze