Panierowane jajko z makaronem, pesto i szparagami

Wstążki makaronu, pesto, szparagi zielone i jajko niespodzianka, a dokładnie panierowane jajko w chrupiącej skorupce. Pomysł na obiad pełen warzyw, który jest sycący i smakowity.

pestodania z makaronem

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 172 głosów)

Składniki:

  • pesto: 120 g rukoli
  • 50 g pinioli
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 100 ml oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • panierowane jajka: 5 jajek
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki zmielonych pestek dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • do podania: pęczek zielonych szparagów
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • garść rukoli
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na pesto: umytą i osuszoną rukolę umieszczamy w misce robota wraz z orzeszkami pinii, tartym parmezanem, obranym i posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy oliwę i miksujemy wszystko, aż powstanie kremowy sos.
  • Na panierowane jajka: garnek osolonej wody doprowadzamy do wrzenia, wkładamy 4 jajka i gotujemy przez 5 min, odcedzamy i mocno schładzamy przez dłuższy czas w zimnej wodzie, aby przerwać gotowanie. Ostudzone jajka delikatnie obieramy. Bułkę tartą mieszamy z makiem, zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Mąkę wysypujemy na talerzyk, na drugim ubijamy pozostałe jajko z solą i pieprzem. Na trzeci wysypujemy bułkę tartą z nasionami. Obrane jajka delikatnie obtaczamy w mące, ubitym jajku, a następnie w tartej bułce z nasionami.
  • Do podania: szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy przez 5–8 min we wrzącej osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Do miski wlewamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu, wrzucamy tagliatelle i delikatnie mieszamy z przygotowanym pesto.
  • Posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii. Dodajemy świeżą rukolę. Olej rozgrzewamy na patelni. Szybko obsmażamy dookoła panierowane jajka. Zdejmujemy i odkładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Natychmiast podajemy z makaronem z pesto i szparagami – z naciętego jajka powinno delikatnie wypływać żółtko.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz też: wiosenna szakszuka ze szparagami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy