Pancakes na mleku

Szybkie placki w stylu amerykańskich naleśników.

DeserypancakesPlackiNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 167 głosów)

Składniki:

  • 225 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jaja
  • 30 g masła

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło rozpuścić na ogniu i wystudzić.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mixerem) na jednolitą, gęstą masę.
  • Rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień i smażymy bez dodatku tłuszczu placuszki (po kilkanaście sekund z każdej strony).
  • Podajemy z sosem klonowym, podduszonymi jabłkami na ciepło, konfiturami, owocami etc

Porady

Pancakes powinny być złociste na zewnątrz i delikatne, pulchne w środku.

Notka redakcyjna

Przepis na pancakes warto zachować lub zapamiętać - to świetny sposób na weekendowe śniadanie. Polecamy podawanie z owocami i sosem jogurtowym, na przykład z wanilią.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy