Pancakes na mleku

Szybkie placki w stylu amerykańskich naleśników.

Dodany przez:

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 20 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 225 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jaja
  • 30 g masła

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić na ogniu i wystudzić.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mixerem) na jednolitą, gęstą masę.
  3. Rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień i smażymy bez dodatku tłuszczu placuszki (po kilkanaście sekund z każdej strony).
  4. Podajemy z sosem klonowym, podduszonymi jabłkami na ciepło, konfiturami, owocami etc

Wskazówki

Pancakes powinny być złociste na zewnątrz i delikatne, pulchne w środku.

Komentarz redakcji

Przepis na pancakes warto zachować lub zapamiętać - to świetny sposób na weekendowe śniadanie. Polecamy podawanie z owocami i sosem jogurtowym, na przykład z wanilią.
Śniadanie obiad przekąska kolacja deser dla dzieci naleśniki Placki pancakes
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze