Pancakes i borówkowe wspomnienie lata

Idealna propozycja na deser, kolację lub śniadanie. Pełna smaku i owoców.

Dodany przez:

Pancakes i borówkowe wspomnienie lata

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na pancakes:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Składniki na sos:
  • Opakowanie mrożonych borówek Zielone Wzgórza
  • 500 ml śmietany 36 proc.
  • 3 czubate łyżki stołowe cukru

Przygotowanie

  1. Składniki szybko (ciasto na pankaces nie może być wyrabiane zbyt długo) miksujemy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy dużą stołową łyżką po 4 pancakes. Smażymy z obu stron do zrumienienia się placuszków.
  2. Do śmietany dodajemy cukier, borówki i miksujemy do czasu aż sos zgęstnieje.
  3. Smarujemy nim nasze pancakes i układamy jeden na drugim. Opcjonalnie całość można polać syropem klonowym.
Śniadanie przekąska kolacja deser dla dzieci naleśniki śmietana pancakes borówki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy