Pampuchy na słodko

Uwilebiane przez dzieci

dodany przez: Anna Szadowiak

Desery

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 140 głosów)


Składniki:

  • 100 gram drożdży 2 łyżeczki cukru 2 szklanki mleka kilogram mąki pszennej typ 450 4 jajka 4 łyżki masła szczypta soli śmietana 12% cynamon i cukier do smaku

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Drożdże i cukier rozetrzyj dodaj po dwie łyżki mąki i ciepłego mleka.Wymieszaj.(zaczyn powinien mieć konsystencje kwaśnej śmietany).przykryj ściereczką i odstaw na 10minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.do sporej miski wsyp mąke, dodaj mleko, szczypte soli jajka i rozczyn ze skladników(najlepiej na stolnicy) zagnieść elastyczne ciasto a kiedy zacznie odchodzić od reki dodaj stopiony i ostudzony tłuszcz.Włóż do miski i odstw na 30minut do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie na stolnicy rozwalkować z niego owal na około 4 cm i szklanka wykrawać krążki ułożyć na blacie i przykryć ściereczką pozostawić jeszcze na 15minut do wyrośnięcia.Do garnka wlej troche wody zwiąż na garnku gaze nadmiar gazy odetnij a wode doprować do wrzenia.Układaj warstwe pampuchów na gazie i pod przykryciem parować po 15minut... Następnie zmieszac smietane 12 z cukrem i cynamonem
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy