Paluchy serowe

Paluchy serowe czyli domowe drożdżówki, pomysł ,kuchnia Lidla,

Desery

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.55 z 182 głosów)

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 300g mąki pszennej
  • 150ml mleka
  • 22g drożdży
  • 30g cukru
  • 40g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 200g tłustego twarogu
  • 1 jajo
  • 70g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka masła
  • skórka otarta ze sparzonej cytryny
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy podgrzane mleko i 1/4 przygotowanej, przesianej mąki, robimy rozczyn i zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na15 minut.
  • Gdy rozczyn trochę urośnie dodajemy resztę mąki, roztopione masło, żółtka i szczyptę soli, ciasto wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki, odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić objętość)
  • Masa:
  • żółtka, jajko, masło, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy na gładką masę, łączymy z twarogiem, otartą skórką z cytryny i sokiem.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, nadając kształt prostokąta o grubości 5mm, na połowie rozsmarowujemy masę serową i składamy ciasto na pół, aby przykryć masę, lekko dociskamy.
  • Zaczynając od krótszego boku, tniemy paski o szerokości 2cm, pasy skrecamy w spralę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp, odstawiamy na 15 minut, smarujemy białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180C na 20 minut,(aż będą złote).
  • Upieczone drożdżówki dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem, smacznego.

Porady

Zobacz też: przepis na suflety serowe

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy