Paluchy drożdżowe

Pyszne z masłem :)

Pieczywochlebbułkiciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 149 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka maki pszennej typu 500
  • 1/2 szklanki maki pszennej typu 1850
  • 6 dag masła
  • 2 żółtka z jaja
  • 1 jaja
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki smietany
  • sól
  • sól gruboziarnista
  • kminek lub czarnuszka
  • tłuszcz do blachy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozetrzeć z cukrem aż zrobią się płynne. Obydwie mąki wymieszać i posiekać na stolnicy z masłem (powinno miec temp. pokojową). Dodać jajo oraz żółtka, śmietanę, drożdże i odrobinę soli. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta formować paluchy długości 10-15 cm i 2-3 cm grubości. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Posypać gruboziarnistą solą i kminkiem lub czarnuszką. Piec w temp 160-180 stopni aż się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy