Paluchy drożdżowe
Paluchy drożdżowe - Przepis na Paluchy drożdżowe
Pieczywochlebbułkiciasto drożdżowe
- Czas przygotowania:
- 120 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
(średnia 4.48 z 149 głosów)
Składniki:
- 1 szklanka maki pszennej typu 500
- 1/2 szklanki maki pszennej typu 1850
- 6 dag masła
- 2 żółtka z jaja
- 1 jaja
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki smietany
- sól
- sól gruboziarnista
- kminek lub czarnuszka
- tłuszcz do blachy
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- Drożdże rozetrzeć z cukrem aż zrobią się płynne. Obydwie mąki wymieszać i posiekać na stolnicy z masłem (powinno miec temp. pokojową). Dodać jajo oraz żółtka, śmietanę, drożdże i odrobinę soli. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta formować paluchy długości 10-15 cm i 2-3 cm grubości. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Posypać gruboziarnistą solą i kminkiem lub czarnuszką. Piec w temp 160-180 stopni aż się zrumienią.
Podobne przepisy

paluchy drożdżowe

Paluchy

"PALUCHY"

Pamiętacie babcine racuchy drożdżowe z jabłkami z czasów dzieciństwa? Tradycyjne placki drożdżowe goszczą na polskich stołach w najróżniejszych wersjach - z jabłkiem, konfiturą lub tylko posypane cukrem pudrem. Zróbcie dziś na słodki podwieczorek puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe - przepis jest banalnie prosty!
Babcine racuchy drożdżowe

Racuchy z jabłkami - pulchniutkie i miękkie w środku. Tak przygotowane placki z jabłkami są przepyszne i szybko znikają z talerza :) Gotowe racuchy drożdżowe z jabłkami można podać posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na gorąco, ale po lekkim przestudzeniu też są pyszne.
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Barszcz czerwony nie musi być z uszkami. Do czystej zupy sprawdzą się też kruche paluchy. Zróbmy je po swojemu - z serem, makiem, kminkiem lub sezamem - będą smakować doskonale!
Kruche paluchy z posypką

Paluchy wiedźmy

Chrupiące paluchy

Bułeczki drożdżowe
