Pałki z kurczaka w stylu jerk

Czosnkowo-cebulowa marynata z chili, imbirem, dymką, tymiankiem i zielem angielskim to sposób przyprawiania jerk, który doda kurczakowi smaku. Grillujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 nieduże cebule, obrane i pokrojone
  • 4 dymki typu paluch, pokrojone
  • 4 ząbki czosnku, obrane
  • 4 papryczki chili, bez pestek
  • 6 ziaren ziela angielskiego, zmiażdżonych
  • 2 cm świeżego imbiru, ze skórką
  • łyżeczka listków świeżego tymianku
  • do smaku: czerwony ocet winny, brązowy cukier, mielona gałka muszkatołowa, mielony cynamon, sól, pieprz, sok z limonki lub cytryny, sos sojowy
  • 1,5 kg pałek z kurczaka

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki – od oleju po tymianek – miksujemy na papkę i przyprawiamy, mieszając ze stopniowo dodawanymi przyprawami do smaku, aż osiągniemy idealny dla siebie smak: sos musi być bardzo ostry, nie zanadto słony, z wyczuwalną nutą słodyczy i kwaskowatości. Mieszamy z nim pałki, wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 36–48 godz., codziennie potrząsając miską.
  2. Pieczemy na grillu (lub na kratce, w piekarniku z funkcją grill), smarując marynatą, która spłynęła do miski, ok. 45 min w temp. 180°C. Kurczak będzie wyglądał jak mocno przypalony, ale taki właśnie ma być.
  3. Podajemy z ryżem (najlepiej jaśminowym) na sypko, czerwoną fasolą oraz salsą z mango i czerwonej cebuli.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Wskazówki

Sposób przyprawiania JERK pochodzi z Jamajki. Oznacza on nacieranie mięsa suchą, pikantną mieszanką przypraw lub marynowanie w paście. Można kupić gotową suchą mieszankę przypraw w stylu jerk. W jej skład wchodzą zwykle brązowy cukier, mielone ziele angielskie, granulowana cytryna i cebula, ziarna selera, tymianek, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, chili i cytryna kafryjska.

Zobacz też: pałki z kurczaka po hiszpańsku

Pałki z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze