Palce wiedźmy

Palce wiedźmy to ciasteczka w sam raz na wieczór HALLOWEEN ! Dzięki migdałom w skórce naprawdę wyglądają niczym paluchy wiedźmy. Kruche, proste i strasznie dobre. Migdały możemy wykorzystać zarówno obrane, jak i ze skórką.

DeseryciastkaPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 198 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Miękkie masło, przesianą mąkę (2 i 2/3 szklanki), jajko, sól, ekstrakty, szczyptę soli, cukier miksujemy i zagniatamy ciasto na palce wiedźmy. Ciasto na ciasteczka jak palce wiedźmy owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • 2.Po wyjęciu formujemy paluchy wiedźmy - wałeczki (trochę cieńsze niż nasze własne, gdyż w piekarniku palce wiedźmy zwiększą objętość). Robimy małe nacięcia w miejscu "zmarszczek” na koniec wciskamy migdały przecięte na pół, w miejscu paznokcia paluchów wiedźmy. Trzeba dobrze docisnąć, gdyż wypadają po upieczeniu.
  • 3.Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Trzeba pilnować, bo palce wiedźmy szybko się przypiekają. Aby paluchy wiedźmy wyglądały makabrycznie smacznie, można po upieczeniu poprzyklejać migdały na dżem lub marmoladę np. z czarnych porzeczek.

Porady

Notka redakcyjna

Do ciasta na paluchy wiedźmy możesz dodać barwnik spożywczy - zielony zamieni paluchy wiedźmy w jeszcze straszniejszy słodki przysmak w klimacie Halloween.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy