PALCE WIEDŹMY

Paluchy wiedźmy to ciasteczka w sam raz na wieczór HALLOWEEN ! Dzięki migdałom w skórce naprawdę wyglądają niczym paluchy wiedźmy. Kruche, proste i strasznie dobre.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli (w oryginale 1 łyżeczka)
  • migdały do przybrania
  • dżem

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zmiksować i zagnieść ciasto, które owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Po wyjęciu, formujemy paluchy wiedźmy - wałeczki (trochę cieńsze niż nasze osobiste, gdyż w piekarniku zwiększą objętość), robimy małe nacięcia w miejscu "zmarszczek; na koniec wciskamy migdały, przecięte na pół, w miejscu paznokcia. Trzeba dobrze docisnąć gdyż wypadają po upieczeniu.
  3. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni. TRZEBA PILNOWAĆ BO PALUCHY WIEDŹMY SZYBKO SIĘ PRZYPIEKAJĄ.
  4. Aby paluchy wiedźmy wyglądały makabryczniej, można po upieczeniu, poprzyklejać migdały na dżem lub marmoladę np. z czarnych porzeczek.

Komentarz redakcji

Do ciasta na paluchy wiedźmy możesz dodać barwnik spożywczy - zielony zamieni paluchy wiedźmy w jeszcze straszniejszy słodki przysmak w klimacie Halloween.
przekąska deser dla dzieci ciastka migdały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze