Pączuszki z serków homogenizowanych

na pewno wszyscy je znacie! szybko się je robi i równie szybko znikają :-)

Dodany przez:

Pączuszki z serków homogenizowanych

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 400 g serka homogenizowanego - może być naturalny albo smakowy
  • 2-3 łyżki cukru - tylko w przypadku użycia serka naturalnego!
  • 3 jajka
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 małe, płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Serek przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy sól, ew cukier i  dokładnie mieszamy. Powoli, cały czas mieszając dodajemy mąkę i proszek  do pieczenia. Masa powinna być gładka, gęsta, ale taka żeby dała się  nabierać łyżką i kłaść na tłuszcz.   W rondlu rozgrzewamy olej, musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący  bo pączuszki spalą się z wierzchu a nie usmażą w środku. Najlepiej na  początek usmażyć jednego i po wyjęciu przekroić aby sprawdzić środek.   Pączuszki smażymy kładąc porcje ciasta nabieranego łyżką maczaną w  gorącym tłuszczu. Na raz smażymy po kilka sztuk, tyle żeby swobodnie  pływały. Pączki same się przekręcają w tłuszczu w miarę smażenia.   Gotowe, brązowe, wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na papierowych  ręcznikach aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy  cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe, zresztą u mnie nawet nie  zdążą wystygnąć...
przekąska deser dla dzieci Pączki olej ciastka serek homogenizowany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze