Pączuszki

Pyszne, małe pączuszki

Deserypączkisłodycze

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Składniki:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 0,5 kostki miękkiego masła
  • 6 łyżek cukru
  • garść skórki pomarańczowej
  • 50g drożdży
  • 1 olejek pomarańczowy
  • 1 szklanka mleka
  • olej do smażenia
  • dżem różany
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żółtka i cukier utrzeć. W rondelku podgrzać lekko mleko, aby nie było zimne (ale tak, aby nie doprowadzić do wrzenia). Po podgrzaniu wrzucić drożdże i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na ok 5 minut. Drożdże dodać do żółtek i cukru. Wsypać pozostałą mąkę. Wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową i olejek pomarańczowy. Uformować ciasto. Dodać miękkie masło, wymieszać i znów uformować ciasto. Odstawić na ok 35 minut. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na kółko nałożyć ok. pół łyżeczki dżemu. Potem przykryć drugim kółkiem. Pozlepiać brzegi. Odstawić na 30 minut. Jeśli wyrośniętym pączkom odlepią się brzegi posklejać mokrymi od wody palcami. Wrzucać do rondelka z głębokim olejem aż nabiorą złocistego koloru i szybciutko wyjmować (bo inaczej mogą się przypalić). Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy