Pączusie ptysiowe

pyszne delikatne pączusie:)

Dodany przez:

Pączusie ptysiowe

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 100 gram masła
  • 2 szklanki wody
  • Szczypta soli
  • 5 jajek
  • 16 gram cukru waniliowego
  • Cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. W rondlu z grubym dnem zagotować wodę z masłem i solą.
  2. Do wrzącego płynu dodać mąkę, energicznie mieszać na gładką masę.
  3. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować.
  4. Joanna30 z P.P. przełożyła masę do szprycy z gwiazdką i formowała ciasteczka. Ja nie mam takiej szprycy więc formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wkładałam kolejno do rozgrzanego oleju.
  5. Nie należy wkładać ich za dużo, bo rosną w trakcie smażenia.
  6. Usmażone na złoty kolor przekładać na ręcznik papierowy aby je osączyć.
  7. Następnie oprószyć obficie cukrem pudrem wymieszanym ze zmielonym cukrem waniliowym
jajka deser dla dzieci mąka masło wanilia ciasto karpatkowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze