Pączki z wiśniami

Wyśmienity deser dla każdego wielbiciela pączków :)

Deserypączki

Czas przygotowania:
180 min.
Kalorie:
300 kcal
Ocena:

(średnia 4.46 z 197 głosów)

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • szklanka mleka
  • łyżka spirytusu
  • 4 dag drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • olejek rumowy lub arakowy
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub biały lukier
  • 30 dag osączonych konfitur z wiśni

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru i odstaw do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodaj żółtka utarte z cukrem, kilkoma kroplami olejku i odrobiną soli oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj spirytus oraz rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiaj, aż się całkowicie wchłonie(ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję). Odstaw aby wyrosło. Następnie nabieraj ciasto drewnianą łyżką umoczoną w wodzie i rozpłaszczaj na dłoni posypanej mąką. Na każdy placek nałóż łyżeczkę wiśni i starannie zlep. Na posypanej mąką ściereczce ułóż kulki stroną zlepioną do dołu i pozostaw w ciepłym miejscu, by ponownie wyrosły. Smaż pod przykryciem na złoty kolor, a po odwróceniu już bez przykrycia. Rumiane pączki wyjmuj łyżką cedzakową, a gdzy ostygną, polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Kalorie: 300

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy