Pączki serowe

Ocena:

4.32 (210)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Pączki serowe to idealne, słodkie przekąski „na raz”. Sprawdzą się w karnawale, ale także jako poczęstunek na spotkaniach ze znajomymi. Przygotowane wcześniej ciasto warto smażyć od razu przy gościach. Są gotowe w kilka minut, a najlepiej smakują na ciepło – lekko wilgotne i puszyste w środku i jednocześnie pysznie chrupiące na wierzchu.

Składniki:

  • mąka  250 g

  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka

  • twaróg  250 g

  • cukier  6 łyżek stołowych

  • sól  1 szczypta

  • cytryna  1 szt.

  • aromat rumowy  5 kropli

  • jabłka  2 szt.

  • jajka  3 szt.

  • olej  300 ml

  • cukier puder  3 łyżki stołowe

  • cukier waniliowy  2 łyżki stołowe

Pączki serowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta na pączki: przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cytrynę wyparzamy i ścieramy skórkę na tarce z małymi oczkami, następnie myjemy jabłko i obieramy i wiórkujemy – dodajemy do miski z mąką. Łączymy z pozostałymi składnikami, pomijając olej do smażenia i cukier do posypania gotowych pączków serowych. Zagniatamy ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji, do momentu, gdy zacznie odchodzić od dłoni.

    ciasto na pączki
  • Krok 2:

    Smażenie minipączków serowych: w głębokim i szerokim rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 175°C – powinno go być ok. 2 cm, żeby ciasto mogło się w nim bez problemu zanurzyć. Z ciasta odrywamy niewielkie porcje wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy do rondla nie więcej niż 8 porcji naraz. Smażymy na złoto, obracając w tłuszczu. Osączamy na papierowych ręcznikach. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

    olej do smażenia

Porady

  • Pączki można przygotować również w wersji wegańskiej, sprawdzony przepis znajdziecie tutaj.
  • Najwygodniej jest formować ciasto w dłoniach lub przygotować pączki serowe kładzione łyżką – używa się do tego dwóch łyżeczek, a kuleczki wrzuca się bezpośrednio na olej. Formując w dłoniach małe pączki serowe warto delikatnie natłuścić ręce olejem, dzięki temu nie będą się przyklejały do dłoni.
  • Pączki serowe przygotowujemy z twarogu, najlepiej potrójnie mielonego, dzięki temu będą miały gładką i delikatną strukturę. Takie kuleczki serowe zasmakują małym i dużym łakomczuchom.
  • Jeśli nie mamy czasu na mielenie sera z powodzeniem sprawdzi się gotowy, z wiaderka. Warto zwracać uwagę na skład takich produktów i wybierać te bez konserwantów, cukru i z maksymalnie dużą zawartością sera.
  • Minipączki serowe z serkiem homogenizowanym to dobra alternatywa dla twarogu – unikamy mielenia. A oprócz tego zyskujemy wyborny, delikatny smak.
  • W sklepach najczęściej dostępny jest cukier wanilinowy, który nie posiada w składzie wanilii, a jedynie jej aromat. Na szczęście bardzo prosto możemy przygotować domowy cukier waniliowy, wystarczy połączyć drobny cukier z ziarenkami wanilii, pozyskanymi z laski.
  • Jak podać domowe pączki z twarogiem? Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier! To tylko jeden ze sposobów, bo kulki serowe można po prostu oprószyć liofilizowanymi owocami czy kakao lub polewą czekoladową.
  • Najprościej dekorować szybkie pączki serowe cukrem pudrem – za pomocą małego sitka zrobimy to szybko i równomiernie – najlepiej jest zjeść je od razu serwować, bo po czasie ciasto wchłonie posypkę.
  • Pączki serowe z piekarnika to zdrowsza propozycja, zdecydowanie mniej kaloryczna.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić pączki serowe?

Małe pączki z twarogu to idealny deser nie tylko na karnawał. Idealne na jeden kęs błyskawicznie znikają ze stołu. A co ważne  ciasto jest smaczne i bardzo łatwe do przygotowania. Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia – dzięki temu napowietrzy się ona, a ciasto będzie bardziej puszyste i lekkie. Do mąki należy dodać twaróg, cukier, sól, skórkę z cytryny, jabłka i jajka. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Uformować małe pączki z serem i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dobrze jest wykładać je na ręcznik papierowy, aby były mniej tłuste i podawać z cukrem.


Z kolei pączki serowe na drożdżach dadzą nam gwarancję, że ciasto ładnie wyrośnie i będzie puszyste. Wystarczy dodatkowo przygotować zaczyn drożdżowy lub użyć suchych drożdży, w tym drugim wariancie będą nieco bardziej kruche. Pomijamy wtedy proszek do pieczenia.


Pączki serowe z serka homogenizowanego

Minipączki serowe można również przygotować z serka homogenizowanego. Są wtedy słodsze i delikatniejsze. Przepis jest prostszy i wymaga mniejszej ilości składników. Jeden duży serek należy zmiksować ze szklanką mąki, 3 jajkami, 0,5 szklanki cukru, łyżeczką cukru waniliowego i łyżeczką proszku do pieczenia. Powstałe w ten sposób gęste ciasto należy przy pomocy łyżki wlewać na gorący olej. W ten sposób zrobimy błyskawiczne pączki serowe – zajmie to nam 20 minut. To zdecydowanie dobre rozwiązanie dla zabieganych.


Serek homogenizowany to świetny dodatek do wypieków, sprawdzi się nie tylko, gdy przygotowujemy pączki serowe. Można przygotować pyszne kluski kładzione z bułką tartą i cukrem, można dodawać go do ciast, np. do sernika na zimno lub jako nadzienie do naleśników na słodko.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne