paczki_na_piwie

pączki na piwie

Ocena:

4.47 (160)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 5 osób

Pączki smazone na smalcu

Składniki:

  • ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 białka
  • 10 dag drożży
  • cukier waniliowy
  • ok 1,5 szklanki piwa
  • 1/3 szklanki mleka
  • ponadto:
  • smalec do smażenia
  • marmolada do nadziania pączków

Pączki na piwie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdzę rozrobić w ciepłym mleku
  • dodać  1 łyżkę cukru i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Masło rozpuścić
  • Piwo lekko podgrzać. Białka ubić.
  • Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski.
  • wymieszać dokładnie
  • i wyrabiać ciasto ok 15 min aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie wyjąć ciasto na stolnicę posypaną mąką delikatnie rozwałkować (ok 1 cm) i wyciskać szklanka krążki (30 szt). Gotowe krażki przykryć ściereczką i zostawić na poł godziny do wyrośnięcia.
  • Smalec ropuścić w rondlu ( ok 1/2 pojemności rondla) i smażyć pączki na rumiano (często odrwacając).
  • Jescze ciepłe nadziać marmoladą.
  • Dowolnie udekorować.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne