Pączki z marmoladą śliwkową

Przepis na pączki nadziewane marmoladą

Dodany przez:

zdjęcie: Miód Malina Studio

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 sztuk
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 200 ml mleka
  • 5 dag drożdży
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 50 dag mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 5 dag stopionego masła
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • śliwowica (niekoniecznie)
  • marmolada śliwkowa do nadziania
  • LUKIER:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • kilka kropli olejku rumowego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie

  1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżeczkę cukru, odstawiamy na 10 min. Przesianą mąkę mieszamy z resztą cukru, jajkami, solą i masłem. Wlewamy mleko z drożdżami, wyrabiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Zostawiamy pod przykryciem na 30 min. Ponownie zagniatamy, zostawiamy na 15 min.
  2. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm na podsypanym mąką blacie, szklanką wycinamy kółka. Wrzucamy po 3–4 na rozgrzany smalec, smażymy na złoto z obu stron, odławiamy na papierowe ręczniki.
  3. Podgrzaną marmoladą (można dodać do niej np. trochę śliwowicy do smaku) napełniamy szprycę lub rękaw cukierniczy z szeroką końcówką, wkłuwamy głęboko z boku w każdy pączek i napełniamy. Z cukru pudru, soku z cytryny i olejku rumowego ucieramy gęsty lukier, smarujemy pączki. Posypujemy po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczową.
Pączki tłusty czwartek wypieki na tłusty czwartek przepis na pączki pączki domowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze