Pączki z marmoladą śliwkową

Przepis na pączki nadziewane marmoladą

pączkipączki domowe

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 163 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 200 ml mleka
  • 5 dag drożdży
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 50 dag mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 5 dag stopionego masła
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • śliwowica (niekoniecznie)
  • marmolada śliwkowa do nadziania
  • LUKIER:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • kilka kropli olejku rumowego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżeczkę cukru
  • odstawiamy na 10 min. Przesianą mąkę mieszamy z resztą cukru
  • jajkami
  • solą i masłem. Wlewamy mleko z drożdżami
  • wyrabiamy gładkie
  • odchodzące od ręki ciasto. Zostawiamy pod przykryciem na 30 min. Ponownie zagniatamy
  • zostawiamy na 15 min.
  • Rozwałkowujemy na grubość 1 cm na podsypanym mąką blacie
  • szklanką wycinamy kółka. Wrzucamy po 3–4 na rozgrzany smalec
  • smażymyna złoto z obu stron
  • odławiamy na papierowe ręczniki.
  • Podgrzaną marmoladą (można dodać do niej np. trochę śliwowicy do smaku) napełniamy szprycę lub rękaw cukierniczy z szeroką końcówką
  • wkłuwamy głęboko z boku w każdy pączek i napełniamy. Z cukru pudru
  • soku z cytryny i olejku rumowego ucieramy gęsty lukier
  • smarujemy pączki. Posypujemy po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczową.

Porady

Najlepsze przepisy na domowe pączki - wypróbuj!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy