Pączki są puszyste i świeże. Miękkie ciasto w połączeniu z dobrym dżemem. Godne Polecenia.
Składniki:
1 kilogram mąki
14 dag drożdży
4 łyżki oleju
4 całe jaja
2/3 łyżki cukru
2 szklanki mleka
pół kostki masła lub margaryny
szczypta soli
Pączki z lodówki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wszystkie składniki razem połączyć
zamieścić i wstawić do lodówki na 1 godzinę . Po wyjęciu gdy ciasto podwoi swoją objętość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki
nakładać
po porcji powideł i zlepiać
formując pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce
odstawić do wyrośnięcia. .
Smażenie:
W garnku rozgrzać tłuszcz
wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron . Wyjmując układać je na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną zapachu rumowego.