paczki_z_lodowki

Pączki z lodówki

Ocena:

4.41 (183)

  • 2 godz. 0 min.

Pączki są puszyste i świeże. Miękkie ciasto w połączeniu z dobrym dżemem. Godne Polecenia.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki
  • 14 dag drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 4 całe jaja
  • 2/3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • pół kostki masła lub margaryny
  • szczypta soli

Pączki z lodówki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki razem połączyć
  • zamieścić i wstawić do lodówki na 1 godzinę . Po wyjęciu gdy ciasto podwoi swoją objętość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki
  • nakładać
  • po porcji powideł i zlepiać
  • formując pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce
  • odstawić do wyrośnięcia. .
  • Smażenie:
  • W garnku rozgrzać tłuszcz
  •  wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron . Wyjmując układać je na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną zapachu rumowego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne